Доколку аплицирате за виза за Обединетото Кралство потребен Ви е доказ за Вашето ниво на англиски јазик односно Secure English Language Test (SELT). ESB Ви го овозможува тоа. А ако пак сакате да аплицирате на некој универзитет во странство, а особено во Обединетото Кралство токму ESB International има четири квалификации кои Ви овозможуваат UCAS поени, според UCAS тарифата кој е начин на мерење на релативната вредност ан 16 квалификации во Обединетото кралство.

ESB

English Speaking Board (International) е меѓународна организација за доделување на сертификати основана во 1953 година со идеја за развој на нов пристап за подобрување на вештините за говорење и слушање. Уште од првиот момент се фокусираше на зајакнување на комуникациските вештини на секое ниво, не само во образовните институции, туку и воопшто во секојдневниот живот.
Мисијата на ESB е да промовира јасна и ефективна комуникација на сите нивоа, преку обезбедување високо квалитетни проценки, обука и услуги ширум светот, препознавање и поттикнување на потенцијалот на секоја личност.
Визијата на ESB е да биде лидер во развојот и обезбедувањето на квалитетни и релевантни квалификации за англиски јазик низ целиот свет.Кристабел Барнистон, го основа ЕЅВ во 1953 година со нов пристап за развој на вештини за говорење и слушање. Таа се оддалечи од традиционалните методи во ерата да се изгради модел на учење кој им овозможува на учениците да учат и да бидат тестирани за нивните комуникациски вештини во група за поддршка.
Во 1960 година, под нејзино водство, English Speaking Board стана ESB (International), проширувајќи ги своите активности како тело за сертификација во Нов Зеланд, Австралија, Јужна Африка, Малта и Канада. Во 1978 година, за сите активности спроведени во образовниот сектор, таа беше наградена со престижна награда член на МБЕ – член на Најдобриот ред на Британската империја. Во 1981 година Кристабел Барнистон ја презеде улогата на претседател на ЕЅВ (Интернационал).Сите испити на ЕЅВ се спроведуваат во овластени центри за испити, лоцирани ширум светот, од тим на високо квалификувани испитувачи. Професионалните испитувачи знаат како да понудат поддршка во познато и добредојдено опкружување за време на фазата на испитување.
Различни групи на нашите квалификации се регулирани од страна на разни надворешни регулатори вклучувајќи OFQUAL, SQA и Квалификации на Велс.
Сите ESOL International qualifications објавени од ESB – English Speaking Board кореспондираат на европските нивоа на ЦЕФР – Заедничката европска референтна јазична рамка.Сите испити на ESOL International (All Modes) имаат за цел да ја тестираат и јазичната и комуникативната способност на кандидатите, според следниве вештини:
– Зборување;
– Слушање;
– Употреба на англиски јазик;
– Читање;
– Пишување

ESB – ENGLISH SPEAKING BOARD е меѓународно признат од:

Ofqual е официјално тело за овластување во Велика Британија, кое ги признава квалификациите. Испитите одобрени од Ofqual следат строг процес на признавање.

UCAS е службено административно тело кое се занимава со студенти заинтересирани да студираат на колеџ или на универзитетите во Велика Британија. Се бара за студентите на кои англискиот не им е мајчин јазик.

QCF е Заедничката европска јазична рамка за признавање на јазичното признавање во Англија, Северна Ирска и Шкотска.

SQA (Шкотски орган за квалификации), јавно тело на шкотската влада што ги признава квалификациите за образование.

Бртанскиот совет како еден од англиските одбори за доделување сертификати официјално признаен во Европа.

Сертификацијата вклучува испит на секое ниво на знаење утврдено со важечката заедничка европска референтна јазична рамка (ЦЕФР) издадена од Советот на Европа. Шесте нивоа на сертифицирање на јазиците на ESB се:

Меѓународно признати квалификации кои ја зголемуваат можноста за вработување

Ги подобрува вештините за слушање, зборување и пишување

Испитувања со висок квалитет

Развивање вештини од влезно ниво до ниво

Надворешни проценки.

ESOL International проценките се вршат во Вашиот центар и се испраќаат до ESB за да бидат проценети од квалификувани оценувачи

Конкурентни на пазарот

Неограничена валидност на сертификатот